Wystawa roślin owadożernych

Wystawa roślin owadożernych

Postprzez puzon » 18 paź 2008 10:29

Witam

W dniach 17-19 października br. odbyła się wystawa roślin mięsożernych zorganizowana prze Poznańską Palmiarnię oraz Koło Hodowców Roślin Mięsożernych (Łódź). Z czystej ciekawości przeszedłem się na tą wystawę. Hmm, szczerze spodziewałem się więcej wystawców no i więcej roślin. Zamieszczam link do albumu gdzie znajdują się zdjęcia z tej wystawy.
Hmm, zapraszam do dyskusji.

http://puzon85.fotosik.pl/albumy/524930.html

pozdrawiam
puzon

Re: Wystawa roślin owadożernych

Postprzez Waleń » 19 paź 2008 19:10

no nie foto nr 24 miażdży xD
"Uczymy się całe życie a i tak umieramy pozostając głupcami"
Obrazek
Obrazek
http://starszyszatan.boo.pl
Waleń

Postprzez jkwiatek » 19 paź 2008 19:32

Po ile były ksiązki ? (foto 25)
Kogo ramiona silne, niech tak czyni, i gdy racja jego, niech mu ręka nie zadrży, przeto po dokonaniu zemsty chwalebnej położy się aby wypocząć w poczuciu obowiązku dobrze spełnionego
www.jkwiatek.pl
www.mucholowki.pl
jkwiatek

Postprzez pawcio » 19 paź 2008 19:51

Byłem dzisiaj i przyznam szczerze, że nazywanie tego wystawą to lekka przesada ze strony organizatorów... Miało być 100 różnych gatunków i rodzajów roślin owadożernych, a jak było 50 to było dużo. Poza tym powrzucanie różnych owadożerów między inne roślinki, zamiast skupić je w miarę w jednym miejscu też uważam za pomysł średni. Wystawca był aż jeden, roślinki co niektóre wyglądały jak psu z gardła wyciągnięte. Do tego to stoisko na środku przejścia :/ No ale w sumie tam zbytnio innego miejsca na to nie było.
Chociaż swój główny cel zrealizowałem - kupiłem sobie dzbanecznika :D Takie dokładniej jak na fotce nr 2.
Na zdjęciach widzę też, że muchołówki były - dzisiaj już ich nie było jak ja byłem :P

Po ile były ksiązki ? (foto 25)

40 zł
pawcio

Postprzez puzon » 19 paź 2008 20:07

heh fota 24 (nawóz) specjalnie sfotografowałem bo nie mogłem po prostu w to uwierzyć. hmm wystawca jakoś nie był skory do rozmowy, ale ogólnie ceny miał tak lekko kosmiczne.
odnośnie muchołówek to na prawdę były niezłe okazy, ta z tym mchem mi się bardzo podoba i na wiosnę zamierzam tak moją muchołówkę urządzić :)
hehe najbardziej mnie rozbawiły niektóre rozmowy np. przedszkolaki tak w wieku ok. 4 lat pytały się czy te roślinki jedzą szynkę ;p a jedna dziewczyna, licealistka nabywając muchołówkę no to stwierdziła tak - hmmm najwyżej mi zdechnie ;p

pozdrawiam
puzon

Postprzez fly guy » 20 paź 2008 09:55

pawcio napisał(a):
Chociaż swój główny cel zrealizowałem - kupiłem sobie dzbanecznika :D Takie dokładniej jak na fotce nr 2.

Czyli Hookerianę oferowaną jako Rafflesiana z plakietką Gentle?

Widzę, że na tej wystawie w dużej mierze były spady z Łodzi.

Zaciekawiło mnie tylko to Koło Hodowców RO, nie wiedziałem, że coś takiego instnieje.
fly guy

Postprzez puzon » 20 paź 2008 11:01

Też mnie to Koło Hodowców zaciekawiło, ale skoro powstało no to mogli się postarać i jakoś więcej wystawców wysłać ;P , ale no niema co narzekać w końcu ;)
puzon

Postprzez Waleń » 20 paź 2008 11:30

Ja mam jedno dziwne wrażenie > nas, hodowców roślin mięsożernych jest mało a i tak jesteśmy podzieleni na kilka grup, które o sobie nic nie wiedzą :/
"Uczymy się całe życie a i tak umieramy pozostając głupcami"
Obrazek
Obrazek
http://starszyszatan.boo.pl
Waleń

Postprzez puzon » 20 paź 2008 12:39

Wiesz tych hodowców można też na kilka grup podzielić, np. hodowca amator co hoduje np. kilka okazów tak dla siebie, albo hodowca co nastawia się powiedzmy na większe zyski z hodowli swoich roślin. heh pewnie byśmy mogli jeszcze trochę powymieniać. Powiem szczerze, że np. u siebie w mieście nie słyszałem o żadnym kole hodowców roślin owadożernych bądź podobnym zrzeszeniu, a jednak trzeba przyznać, że owe rośliny cieszą się coraz to bardziej większą popularnością i nie możemy ukrywać, że ludzie odróżniają już muchołówki od rosiczek co kiedyś o tym nie można by powiedzieć, bo co by to nie była jakaś roślina owadożerna to tylko rosiczka ;P

pozdrawiam
puzon

Postprzez Jędruś » 20 paź 2008 16:59

puzon napisał(a):heh fota 24 (nawóz) specjalnie sfotografowałem bo nie mogłem po prostu w to uwierzyć.

Jak byłem na wystawie w Chorzowie, to był identyczny nawóz. Jak powiedziałem że podobno roślin owadożernych się nie nawozi, to mi powiedział "co ty się tam znasz?!" itp :D
Jędruś

Postprzez puzon » 20 paź 2008 18:01

hehe może i być tak, że taki typowy Jan Kowalski hodujący w domu owadożery może posiadać większą wiedzę od osoby która bywa jako wystawca na wystawach :D
puzon

Postprzez jkwiatek » 20 paź 2008 18:20

hehe może i być tak, że taki typowy Jan Kowalski (a Myszkier napewno) hodujący w domu owadożery może posiadać większą wiedzę od osoby która bywa jako wystawca na wystawach

Czasem tak bywa :)
Kogo ramiona silne, niech tak czyni, i gdy racja jego, niech mu ręka nie zadrży, przeto po dokonaniu zemsty chwalebnej położy się aby wypocząć w poczuciu obowiązku dobrze spełnionego
www.jkwiatek.pl
www.mucholowki.pl
jkwiatek

Postprzez pawcio » 21 paź 2008 18:09

fly guy napisał(a):
pawcio napisał(a):

Czyli Hookerianę oferowaną jako Rafflesiana z plakietką Gentle?

Niestety, tak dobrze nie ma, żeby była tam jakaś sensowna plakietka :P Plakietka mówi, że to... nephenhes <lol2>
Nie powiem, odkrywcze ;) Sam jej w stanie zidentyfikować nie jestem, ale tu na forum widziałem podobną i to była właśnie hookerina. W razie co fotki:
http://pafffcio.googlepages.com/Owadoery001.jpg
http://pafffcio.googlepages.com/Owadoery004.jpg
http://pafffcio.googlepages.com/Owadoery005.jpg

Co do kół wszelkiego rodzaju, to myślę, że to jest tak, że o ile takie w danym regionie istnieją, to skupiają bardziej osoby nastawione na handel tymi roślinami. I nie ma co ukrywać - na to była też nastawiona ta 'wystawa'.
Co do świadomości ludzi n.t. owadożerów, to się zgadzam, że się zwiększa :)
pawcio

Postprzez karoc26 » 21 paź 2008 19:14

Tak to hookeriana :)
karoc26

Postprzez Amos » 22 paź 2008 11:15

A u mnie w Szczecinie dupa-żadnej wystawy nic a nic. :(
Czytając ten opis tracisz 5 sekund życia... nie szkoda ci??
Amos

Następna strona

Powrót do Wystawy, spotkania