Występowanie rosiczek

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Występowanie rosiczek

Postprzez victor » 13 kwi 2010 16:36

Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem forum. Rozpocząłem hodowlę rosiczek. Wcześniej hodowałem muchołówki dzbaneczniki i bananowce. Mam pytanie dotyczące występowania rosiczek. czytałem artykuł dotyczący ich stanowisk w beskidzie. Wiem że rośliny te spotykane są najczęściej na torfowiskach. Ja posiadam działkę na terenie wyssoczyzny Łódzkiej " Wyzyna Łódzka" między Łaskiem a Częstochową. Są tam bardzo duże połacie lasów i własnie w lesie w, którym mam działkę sa duże torfowiska i rozlewiska utworzone na jednej z tamtejszych rzek. I moje pytanie brzmi czy na takim terenie jest możliwość wystepowania np: rosiczek?????? Nie są to tereny górskie. A ja wcześniej nie szukałem tam tych roslin.
victor

Re: Występowanie rosiczek

Postprzez szamanka » 13 kwi 2010 16:48

Nie na wszystkich torfowiskach występują rosiczki.
Z opisu wynika że jest to torfowisko niskie, czyli szanse są mniejsze ale są.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez victor » 13 kwi 2010 18:43

A czemu akurat na wysokich występują. Czy na niskich nie ma odpowiednich warunków.
victor

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 13 kwi 2010 18:47

A ja dodam celem ostrzeżenia, ze nasze polskie rosiczki są pod ochroną, więc nie radze pobierać osobników z 'natury' ;] Zresztą oba gatunki rodzimych rosiczek w naturze nie wyglądają zbyt spektakularnie - ewentualnie okrągłolistna hodowana w niewoli może osiągnąć większe rozmiary. Co prawda można pooglądać je celem ciekawostki, ale to lepiej aby miejscowy ekolog czy ktoś zaprowadził cię do stanowiska roślin, jeżeli takowe są u Ciebie. Raz takie stanowiska są dość niewielkie biorąc pod uwagę ogólny rozmiar danego torfowiska i trzeba byłoby się nieźle nachodzić, dwa - torfowiska są miejscem występowania rzadkich grup roślin, płazów i owadów etc i szkoda byłoby aby coś zostało przy okazji poszukiwań stratowane.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez victor » 13 kwi 2010 19:05

hallo hallo to moja działka. O ekologu nie ma tam co mówić a ja juz przemierzałem te tereny kilka razy lecz nie zwracałem uwagi na te rośliny. Pytam z ciekawości po to by je obejżeć a nie zrywać. Dla tego pytam czy jest prawdopodobieństwo spotkania tych roslin w tym miejscu.
victor

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 13 kwi 2010 19:08

Jest, ale są to rośliny o średnicy ok 5 cm i to dość dobrze zamaskowane wśród mchów, więc sie możesz naszukać.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez Tough » 13 kwi 2010 19:09

Może je spotkasz albo nie sądzę, że nie. Oglądać Ci nikt nie broni, ale to ze rosną na Twojej posiadłości nie zmienia tego, że są chronione :)
Ostatnio edytowano 13 kwi 2010 19:10 przez Tough, łącznie edytowano 1 raz
Tough

Postprzez victor » 13 kwi 2010 19:10

Kto szuka nie bładzi toteż wybiore się na poszukiwanie rosiczek ja zrobi się cieplej. Może jakieś foty strzele.
victor

Postprzez szamanka » 13 kwi 2010 19:57

Bo niskie torfowiska zajęte są przez trawy i inne wysokie rośliny które zaduszają rosiczki.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 13 kwi 2010 20:31

Teoretycznie tak, ale zwykle na niskich nawet trzymają sie w pobliżu zbiorników wodnych gdzie traw tak duzo niema ew skrzyp bagienny moze próbować je wypchnać
ObywatelkaKostnicy

Postprzez cefars » 13 kwi 2010 22:17

Zobacz moje zdjęcia z torfowiska jak się okrągłolistna maskuje wśród innych roślin. W moim przypadku jak już jedną spostrzegnę to wszędzie je widzę; najtrudniej jest zawsze pierwszą zobaczyć, ale uwierz mi że o tej porze roku nie widać jeszcze rosiczek.
cefars

Postprzez victor » 14 kwi 2010 00:44

Teraz nie ale w maju, czerwcu. Trzeba wiedzieć czego szukać i gdzie patrzeć. Z tego co się dowiedziałem to w woj. łódzkim rosiczki występują w Lesie Łagiewnickim i min na Torfowisku Rąbień. Tereny w okolicach których mam działkę letnią obfitują w różnorodne środowiska, od bardzo piaszczystych po b.duże torfowiska i obszary podmokłe.
victor

Postprzez Tough » 14 kwi 2010 15:52

Ja mieszkam kilka km od Lasu Łagiewnickiego ale niedaleko mnie jest torfowisko więc niedługo musze się tam wybrać poszukać roślin i porobić foty, ale w tym roku też będę jechał do kuzyna na działkę gdzie jest dosyć duży obszar torfowiskowy.
Tough

Postprzez victor » 14 kwi 2010 17:16

A gdzie jest to torfowisko jesli moge spytać.
victor

Postprzez Tough » 14 kwi 2010 17:27

Na razie nie wiem dokładnie ale ze względu na bezpieczeństwo roślin (o ile tam będą) nie powiem.
Tough

Następna strona

Powrót do Ogólnie