Wytwarza??

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

Wytwarza??

Postprzez BlachaSk8 » 25 gru 2008 19:38

Piszę ten temat bo nie chce zaliczyć wpadki^_^ ...
Chce kupić kapturnicę podaną w linku http://www.gady-gady.pl/foto/owadozerne/maxi/sarracenia-atropurpurea.jpg . Jest to Sarracenia purpurea subsp. atropurpure. W późniejszym okresie chce zakupić jeszcze Sarracenia psittacina red. Moje pytanie brzmi czy wytwarzają one soki trawienne??
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: Wytwarza??

Postprzez szamanka » 25 gru 2008 19:49

S. purpurea nie wytwarza, wszystkie inne tak, ale soki trawienne kapturnic nie stoją w kielichu tak jak u dzbaneczników.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez jan » 26 gru 2008 04:48

plus, nie istnieje taka roślina jak purpurea ssp atropurpurea o ile mi wiadomo ;) flava atropurpurea owszem, ale purpurea atropurpurea nie. chyba że oferowana roślina to jakaś krzyżówka z flavą, lepiej ich zapytaj.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Azureus » 26 sty 2009 14:55

Czyli że jak bo nie rozumiem kapturnica purpurowa nie trawi owadów które wpadną do kielicha? :|
Życie jest od lat + 18 ;)
Azureus

Postprzez szamanka » 26 sty 2009 15:07

Trawi z pomocą mikroorganizmów :)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Azureus » 26 sty 2009 15:49

A tego to ja nie wiedziałem ;)
Parę dni temu dostałem właśnie ten gatunek i miał całą wodę wylaną bo w paczce przyszedł miałem napełnić do 1/3 każdy dzbanek wodą destylowaną i tak zrobiłem :] ale teraz mam pytanie czy te mikroorganizmy tam już są (w tym dzbanku) czy dopiero się pojawią po paru dniach?
Azureus

Postprzez szamanka » 26 sty 2009 17:16

One wpadają do kielicha razem z brudem w naturze, więc jeśli masz sterylny parapet to mogą się wogóle nie pojawić.
szamanka
Administratorka

Postprzez Azureus » 26 sty 2009 17:42

aha ;)
Nie no mam w akwa obecnie ^_^ to się zobaczy czy coś się tam dzieje.
Azureus

Postprzez szamanka » 26 sty 2009 18:26

A po co w akwa? Na parapet z nią.
szamanka
Administratorka

Postprzez Azureus » 26 sty 2009 18:46

ostatnio zrobiłem małe akwa z moimi roślinkami żeby wilgoć miały (choć było im dobrze na parapecie) ale żeby się wybarwiły pod światłem bo mało było go i kolory potraciły. Wszystkie które powinny zimować zimowały tak przy okazji ;)
No i ze względów estetycznych je zrobiłem ^_^ żeby fajnie wyglądało, na parapet polecą latem.
Azureus

Postprzez adasiek_00 » 28 kwi 2009 13:11

Ja mam takie pytanie mam Sarracenia purpurea i ona nie wytwarza soków trawiennych więc napełniłem każdy wodą destylowaną. Ostatnio utopiła się w niej chyba osa więc nie ruszałem tego bo w kocu w wodzie są mikroorganizmy które się tym zajmą i szczerze mówiąc coś się tam dzieje ale woda która się tam znajduje nie koniecznie ładnie pachnie. Stąd moje pyt czy to tak musi być???
Skoro kochasz życie nie trać czasu, bo z czasu składa się życie.
adasiek_00

Postprzez szamanka » 28 kwi 2009 18:13

Mikroby zazwyczaj mało przyjemnie pachną, aczkolwiek jeśli roslina stoi w domu niekoniecznie muszą tam być.
szamanka
Administratorka

Postprzez adasiek_00 » 28 kwi 2009 21:16

aha czyli mimo tego zapachu wszystko jest ok, mikroby robią swoje;]
Skoro kochasz życie nie trać czasu, bo z czasu składa się życie.
adasiek_00

Postprzez Nabuhodonozor » 14 maja 2009 17:20

Witam
Jak kupiłem moja kapturnicę to miała jakąś ciecz w kapturze, a po weekendzie majowym nie ma myślałem, że to jest tak jak u rosiczek jak za mała wilgotność albo za duża to nie ma enzymów trawiennych.

A to jest Saracenia purpurea(tak się dowiedziałem dam foto), a jak się dowiedziałem ze ona nie wytwarza enzymów to moje pytanie brzmi:

Co to była za ciecz??

Obrazek

Pozdrawiam
Nabuhodonozor

Postprzez karoc26 » 14 maja 2009 17:26

Woda wlana do kapturow? U mnie w miescie w jednej kwiaciarni pani mowila, ze do dzbanecznika codziennie trzeba wlewac lyzke wody... więc to bardzo mozliwe.
karoc26

Następna strona

Powrót do Kapturnica