zalążki dzbanków-proces dzbankowania

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

zalążki dzbanków-proces dzbankowania

Postprzez bartekMTB » 20 sie 2009 13:06

Witam. Takiego tematu jescze nie było a jestem bardzo ciekaw w jaki sposób to przebiega i w jakim czasie. Gdy z liścia rosnie prosty zalazek idzie załóżmy w dół i po pewnym czasie zakręca i zaczyna róść do góry. Czy podaczas tego wzrostu do góry zalązek powoli grubieje i rosnie do góry czy tez najpierw wyrasta że tak powiem chudy o góry a dopiero potem robi sie dzbanek?? Mam nadzieje że mnie rozumiecie po prostu chciałbym wiedzieć czy u mnie ten proces przebiega tak jak nalezy czy po prostu coś jest nie tak. prosze także o zdjęcia
bartekMTB

Re: zalążki dzbanków-proces dzbankowania

Postprzez BlachaSk8 » 21 sie 2009 00:13

no rośnie i zarazem grubieje :).
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez bartekMTB » 21 sie 2009 01:02

a końce nie wyglądaja jakby ciemniejsze??
bartekMTB

Postprzez BlachaSk8 » 21 sie 2009 08:33

No końce są ciemniejsze i gdy się już liść rozłoży to na końcu jest taki brązowy albo zielony(zależy od gatunku) i on się coraz bardziej rozwija. jak wrtóce do domu mogę porobić zdjęcia.
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez jan » 21 sie 2009 08:49

dzbanek rozwija się równocześnie z liściem, początkowo jest chudy, wąs dzbanka nabiera długości by pod koniec zagiąć końcówke z zalążkiem dzbanka ku górze. Potem zalążek przybiera nieco na rozmiarach lecz wciąż jest płaski, z czasem 'rośnie i pulchnieje', nabierając przy tym samym cieczy trawiącej, gdy juz rozwoj sie konczy, dzbanek otwiera sie, warga dzbanka ksztaltuje sie zawijając się w dół i twardniejąc, a dzbanek nabiera kolorów.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez bartekMTB » 21 sie 2009 10:05

dziekuje za odpowiedzi a mogę prosić jeszcze zdjęcia??:)

-- 21 sie 2009 14:04 --

jeszcze jedno. chyba nie zawsze zalążki maja taką sama wilgotnośc jak liście na dole czy przy łodydze jest ona na pewno mniejsza przynajmniej jest tak u mnie czy to ma wpływ na dzbankowanie?? czy po prostu najwazniejsze jest to by pęd i liście miały ta wymaganą wilgotnosc??
bartekMTB

Postprzez jan » 21 sie 2009 17:17

to chyba działa tak: jeśli zalążki usychają: wilgotność jest zbyt niska, lub podłoże zbyt suche. jeśli się nie rozwijają, chodzi o światło.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Tomek333 » 21 sie 2009 21:59

http://www.youtube.com/watch?v=trWzDlRvv1M to jest ciekawy film o wzroście dzbanka :)
Cokolwiek czynisz,czyń mądrze i oczekuj końca
Tomek333

Postprzez BlachaSk8 » 22 sie 2009 10:50

@Tomek333 Naprawdę bardzo interesujący film :)! Widziałem jedynie film Davida Attenborough o innych owadozerach na yt ;]!
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez adamek_17 » 24 sie 2009 15:16

witam.
U mnie jeden dzbanek otworzył klapkę, lecz jest on malutki.... czy już więcej nie urośnie ? drugi też podobny jest i niedługo też się otworzy. Natomiast inny jest już większy, lecz w trakcie rozwoju (nie otworzył jeszcze pułapki).
A czy podłoże ma wpływ na rośnięcie, (gdyż u mnie wolno rośnie) - nadal roślinke trzymam w samym torfie ...(od dawna miałem go przesadzić do sphangum),
prosze o odpowiedź
adamek_17

Postprzez bartekMTB » 24 sie 2009 20:36

sphagnum jest zalecane ale torfu nikt jescze nie odradzał ja mojego mam w torfie pomieszanym z kulkami styropianu i rosnie bardzo szybko. na wzrost rośliny ma głównie wpływ światło i wilgotnośc
bartekMTB

Powrót do Dzbanecznik