Zbiór nasion

Forum poświęcone rosiczkom

Zbiór nasion

Postprzez nerka99 » 08 lip 2011 09:53

Przeczytałem przyklejony fotoporadnik ale mam jedno pytanie: nie mam co liczyć na nasiona dopóki cały pąk kwiatowy nie zakwitnie/przekwitnie i obeschnie? Bo pogoda w ostatnich tygodniach jest nędzna (deszcz i jeszcze raz deszcz) i kwiaty rozwijają się powolutku jeden za 2gim i pęd kwiatowy jest mniej więcej w połowie rozwoju ale kilka 1wszych kwiatków które przekwitły wydają mi się w tym momencie suche jak pieprz. Mogę zaryzykować i spróbować wydobyć z nich nasiona stosując się do zasady "przyczerniało zielone pod płatkami więc można zbierać" ?
Obrazek Leksykon gier RPG
nerka99

Re: Zbiór nasion

Postprzez jan » 08 lip 2011 10:20

szczerze to wydaje mi się że nawet na tym zdjęciu było nieco za wcześnie na cięcie:
download/file.php?id=676

ja zawsze dla wszelkiej pewności czekam aż kwiatek zbrązowieje aż po kwiatostan (a więc ogonek między szypułką a kwiatostanem też)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Damianus » 08 lip 2011 11:00

Jeżeli rzeczywiście torebka z nasionami jest sucha i zbrązowiała do końca to możesz zbierać. Jestem za wcześniejszym zbieraniem nasion, bo w momencie kiedy cały pęd przekwitł z pierwszych torebek nie było co zbierać, bo nasiona się wysypały same :)
Damianus

Postprzez szamanka » 08 lip 2011 19:22

No coż, zalezy od gatunku, u capensisa (na zdjęciu) wg mnie taki stan kiedy brazowienie nie doszlo jeszcze całkiem do szypułki jest optymalny, natomiast u D. aliciae warto poczekac dłużej.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Rosiczka