Żenlisea jak ją trzymać ?

Żenlisea jak ją trzymać ?

Postprzez Auric » 10 paź 2007 17:22

Witam,
kupiłem żenlisee, narazie wymyśliłem że będę ją trzymał w terarium z rosiczką madagaskarską, dzbanecznikiem i pływaczami, co o tym sądzicie? Czy ktoś z Was z powodzeniem hoduje tę rośline i jak to robi?
Auric

Re: Żenlisea jak ją trzymać ?

Postprzez Nesprim » 10 paź 2007 19:06

W telegraficznym skrócie:
-dużo światła
-wysoka wilgotność
-dużo wody
-temperatura nie niższa niż 22-25 stopni
-brak okresu zimowania
Jeżeli zapewnisz jej warunki jakie panują w przeciętnym terra powinna sobie poradzić, jedyne na co trzeba zwracać uwagę to na delikatne liście które nie lubią suchego powietrza ani zbyt silnego nasłonecznienia... niemniej moja aurea ma się dobrze bez półcienia i rozpraszania światła, ale to jeden z łatwiejszych gatunków.
Nesprim

Postprzez Auric » 10 paź 2007 19:47

wilgotnosc 90% temp. 25 stopni i podmokła ziemia 30W +25W światła- mam nadzieje ze da rade :), narazie zadnych widocznych zmian po 2 tygodniach przesadzenia
Auric

Postprzez Cephalotus » 14 paź 2007 13:45

Nie wiem czy mogę się nazwać specjalistą od Genlisei, ale na pewno jest to jedna z moich ulubionych grup rośin.

Opiszę jak je hoduję:

Latem bardzo gorąco, temperatura dochodzi nawet do 40*C w największe upały. Mimo, iż terrarium jest w domu, to i tak temperatura znacznie wzrasta. Wilgotnosć maksymalna. Dużo wody i ja przynajmniej stosuję 3 x 18W, ale wiem, że gdybym dał jeszcze 2 lampy 18W to rosłyby jeszcze lepiej.

Zimą natomiast sprawa się trochę zmienia. Temperatura spada nawet do 16 *C w nozy i wzrasta do 25 w ciągu dnia. Podlewam je trochę mnie. Zauważyłem też, że taka zmiana warunków powoduje ich kwitnienie na wiosnę. Możliwe, że to przypadek, ale tak się dzieje. I nic im nie szkodzą niższe temperatury.

Podłoze dla wszystkich jest torf z piaskiem 1:2. Lubia bardzo piaszczyste podłoże.

Rozmnaża się je różnie, niektóre z liścia, a niektóre z pułapek. Ale to na inny raz.
Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski

Fotki owadożerów
Moje zdjęcia
Cephalotus

Postprzez Auric » 25 paź 2007 20:59

no wlasnie mam przy pulapce chyba odnozke, jak ja zasadzic zeby urosla?
Auric

Postprzez jan » 06 lis 2007 20:37

Najlepiej po prostu zostaw ją tam aż podrośnie, nie wiem czemu ludzie na siłę próbują rozsadzić młodziutkie roślinki :)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Powrót do Żelinsea