Zestaw nasion.

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Zestaw nasion.

Postprzez Shocker » 01 maja 2011 13:52

Witam, na allegro znalazłem bardzo ciekawy zestaw roślinek, i zastanawiam się nad kupnem. Chcę zapytać czy te rośliny są łatwe w hodowli. O rosiczce co nieco wiem i wiem jak należy się nią opiekować, ale chodzi mi o resztę. Mam więc parę pytań.

- Czy te rośliny wymagają dużo czasu.
- Czy długo kiełkują.
- Jaką wielkość osiągają.
Oto link do aukcji: http://allegro.pl/mucholowka-rosiczka-m ... 19915.html

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam. ;)
Shocker

Re: Zestaw nasion.

Postprzez tnt112 » 01 maja 2011 14:08

Po pierwsze zapytaj się gościa jakie gatunki rosiczek, pewnie będą to jakieś popularne i proste w hodowli ale...
W każdym razie rosiczki dość szybko rosną i kiełkują, ok. 1 rok do osiągnięcia dojrzałości od wysiewu.
Co do muchołówki to jeżeli to są twoje pierwsze owadożery to nie polecam nasion, nie są one niby bardzo trudne w hodowli ale przy podstawowych błędach hodowlanych można je łatwo uśmiercić, a w dodatku żeby wyhodować ładna dużą muchołówkę potrzeba czasami kilku lat . A z mimozą się jeszcze nie bawiłem
Obrazek
tnt112

Postprzez Shocker » 01 maja 2011 16:17

Dziękuję, jednak chyba kupię zestaw, bo nie chodzi o to, żeby kupować gotową roślinę, tylko czerpać przyjemność z tego, że się ją samemu posadziło i można patrzeć jak się rozwija. ;)

Mimo to, jednak proszę, żeby ktoś obeznany dał mi linki z allegro do prostszych w hodowli owadożerów. :)

Pozdrawiam.
Shocker

Postprzez hddk » 01 maja 2011 16:52

Shocker napisał(a):Mimo to, jednak proszę, żeby ktoś obeznany dał mi linki z allegro do prostszych w hodowli owadożerów. :)

Zacznij od rosiczek tropikalnych, capensis, spatulata, nidiformis, natalensis. http://42.pl/u/2ALc
hddk

Postprzez tnt112 » 01 maja 2011 16:53

Obrazek
tnt112

Postprzez Shocker » 01 maja 2011 19:03

Dziękuję, jednak już zamówiłem zestaw. Jest mam poradnik dotyczący pielęgnacji, więc myślę, że dam radę. Najwyżej posieję tylko rosiczkę. :) Później resztę.

Pozdrawiam.
Shocker

Postprzez tnt112 » 01 maja 2011 19:05

siej wszystko... tylko pewnie nasiona muchołówki będziesz musiał przestratyfikować (wtedy więcej wykiełkuje) o ile sprzedawca tego nie zrobił
Obrazek
tnt112

Powrót do Ogólnie