Ziemiórki

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Ziemiórki

Postprzez Serbia » 29 mar 2008 13:45

Czy larwy ziemiórek podgryzają korzenie roślin, a co za tym idzie wpływają negatywnie na ich rozwój tylko przy podsuszonym podłożu, czy także w wilgotnym? Bo jeśli tylko przy podsuszonym, to chyba są to szkodniki trudne do wykrycia i mogą sobie długo żyć w podłozu niezauważone? Jeśli tak, to w jaki sposób można je wykryć? Bez drastycznego rozkopywania podłoża oczywiście ;)

Ostatnio zauważyłem wśród roślin (prawdopodobnie) jedną dorosłą ziemiórkę i myślę, że powinienem prewencyjnie potraktować rośliny diazolem. Jakiego używacie stężenia do owadożerów?
Serbia

Re: Ziemiórki

Postprzez szamanka » 29 mar 2008 14:01

1-1,5 ml diazolu na litr to zalecane stężenie, jako że jestem niedobra często leje więcej.

To mit że ziemiórki podgryzają korzenie tylko przy podsuszonym podłożu, przy mokrym też to robią. Jak zaobserwowałeś dorosłą muszkę to larwy na pewno siedzą w podłożu.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Ogólnie