Zimna "foliówka"

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Zimna "foliówka"

Postprzez dawid_p » 06 wrz 2009 19:57

Na stronie flytrap.pl znalazłem w sposobach zimowania zimną "foliówkę" http://www.flytrap.pl/uprawa-rolin-owad ... rnych.html (tutaj na dole coś o niej piszę) Nie rozumiem tylko jednej rzeczy czy np. jak już się wszystko poskleja i poustawia to boki mają być odkryte :?: ??
Pozdrawiam:D
dawid_p

Re: Zimna "foliówka"

Postprzez szamanka » 06 wrz 2009 21:12

Nie, wtedy wymiana powietrza byłaby swobodna i temperatura byłaby taka sama jak w tym punkcie pokoju.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez marrom » 06 wrz 2009 21:16

Artykuł postaram się zaktualizować jeszcze przed zimowaniem bo jest nie do końca aktualny. Z foliówką jest ten problem, że jeżeli świeci słońce robi się z tego szklarnia. Dodatkowo brak obiegu powietrza może spowodować pojawienie się pleśni.

Tak na szybko - lepsze rozwiązanie "parapetowej" chłodziarki: http://www.bio-forum.pl/messages/82978/83127.html
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez dawid_p » 07 wrz 2009 14:19

Faktycznie lepszy :) Mój parapet ma 18cm szerokości nie wiem czy taki patent mi się zmieści, ale spróbuje ]:-> . A można go zrobić ze styropianu ??
dawid_p

Postprzez marrom » 07 wrz 2009 15:37

Wydaje mi się, że tak. Dodatkowo biała powierzchnia będzie odbijała światło w kierunku roślin (czyli pomysł na plus).
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez dawid_p » 07 wrz 2009 17:47

Miałem dobry pomysł \o/ nie miewałem takich ostatnio ;]
dawid_p

Powrót do Terraria i sprzęt