Zimowanie cephalotusa....

Zimowanie cephalotusa....

Postprzez cefars » 16 maja 2010 10:56

Spotkałem się z wieloma opisami na temat caphelotusa i zaczynam mieć pewne niejasności co do zimowania tejże rośliny. Jedne źródła podają że caphelotusowi powinno się zapewnić okres spoczynku, bo w naturalnym środowisko go przechodzi, natomiast inne źródła podają że zimowanie tej rośliny jest zbędne. W książce "Rośliny mięsożerne zwane też owadożernymi" nie było żadnej wzmianki na temat zimowania follicularisa. Jak to jest z tym zimowaniem wkońcu? Jeszcze jedno, caphelothus może mieć stale wodę w podstawce?
cefars

Re: Zimowanie cephalotusa....

Postprzez Tough » 16 maja 2010 16:42

Zimowanie dla każdej rośliny co potrafi go przejść jest dobry. Cephala można "przezimować", ale jest troche inne niż jak u kapturów itp., ale nie jest on wymagany, jednak odbije się to na kondycji rośliny, która po prostu będzie wolniej rosła.

Edit 1: Z tą wodą to bym nie kombinował, po prostu wilgotna ziemia ciągle.
Tough

Postprzez cefars » 16 maja 2010 20:26

Inaczej się zimuje od kapturnic? czyli jak......A tak w ogule to ilu z Was zimuje swoje cephelotusy i czy zauważyliście jakieś niemiłe skutki po nieprzezimowaniu?
cefars

Postprzez szamanka » 16 maja 2010 21:12

Ja nie zimuje i nie zauważyłam negatywnych skutków.

Nie polecam przywiazywac wagi do zasad hodowli jakie podaje Podbielkowski, jest tam sporo błędów.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez BlachaSk8 » 17 maja 2010 05:17

Mój rośnie normalnie pod świetlówką już cały okrągły rok ;].
A odnośnie podlewania to kiedyś pisałem z Krzyśkiem, że może być sporo wody w podstawku, tylko że cefal będzie miał krótszy system korzeniowy (czy jakoś tak xD).
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez neo_s » 19 maja 2010 08:42

Sporo wody w podstawce niedawno prawie uśmierciło mojego cefala. Teraz pilnuję, żeby sphagnum(z małą ilością torfu) był lekko wilgotny i cefal rośnie pięknie.
neo_s

Postprzez Jaras » 19 maja 2010 09:07

Poziom wody w podstawku powinien być adekwatny do warunków w jakich rośnie roślina. W gorące i słoneczne dni powinien być wyższy, w chłodne i pochmurne powinno się ograniczyć podlewanie.
Jak ktoś trzyma się kurczowo instrukcji zawartych w opisach i leje kilka cm wody w podstawek, bez względu na wyżej wymienione warunki, to nie ma się co dziwić, że roślina zaczyna gnić..
Obrazek
Jaras

Postprzez cefars » 07 lip 2010 17:43

mam pewien problem z cefalem; otóż włożyłem go z doniczką do terrarium ogrzewanego 75 watową żarówką. Dzień puźniej musiałem wyjechać i nie było mnie tydzień. Brat zapomniał mi go podlać i uschły liście. Czy da się go jeszcze uratować... oto zdjęcie:
cefars

Postprzez szamanka » 07 lip 2010 17:45

Nie wygląda to najlepiej, ale jeśli łodyga jest w porządku to ma szanse.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez cefars » 07 lip 2010 20:23

łodyga zdaje się wporządku, tylko wszystkie liście są wysuszone
cefars

Powrót do Cefalotus