przez Vening-Golden » 01 sie 2010 13:46
Dzięki za odpowiedzi ale liczyłem na trochę więcej informacji na temat zimowania i podłoża, czytałem wszystkie tematy na forum o cefalach, a także na innych forach dużo wcześniej niż założyłem nowy temat.
Ok no dobra temat zimowania chyba został już dawno wyczerpany, czyli podsumowując, zimowanie tak w łagodniejszych warunkach czyli od 15c do 20c , mniej podlewania, jak nie zimowane to będzie wolniej rosło...
Co do podłoża , mieszanka torfu i pisaku, piasek pewnie kwarcowy będzie najlepszy? a o jakiej fakturze , grubo ziarnisty?jaka średnica mniej więcej w milimetrach? czy coś jeszcze zalecane będzie do podłoża? Dlaczego raczej perlit nie? A może Torf+piasek+perlit 3:2:0,5 ? Albo jeszcze inaczej, dlaczego się "upieram" przy dodatku perlitu sam nie pamiętam już ale gdzieś czytałem, że dobrze to robi na wszelkie rośliny owadożerne w tym cefalotusy a poza tym mam do wykorzystania dość sporo jego, tofu też ma sporo.
To wszystko od nadmiaru informacji za dużo przeczytałem i za dużo różnych sprzeczności w opisach z różnych for i stron.
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!