Zimowanie młodej kępki ceValka + podłoże

Zimowanie młodej kępki ceValka + podłoże

Postprzez Vening-Golden » 31 lip 2010 22:13

Witam, mam małe pytanie, wiem, że do zimy jeszcze trochę zostało ale nie spodziewam się by moja kępka Cefalotusa urosła zbytnio większa a strasznie nurtuje mnie to pytanie, czy tą kępkę będzie można przezimować w temp. od 0 do +10 (powiew zimnego powietrza może być odczuwalny do -5) w piwnicy czy w ogóle wytrzyma to, czy może lepiej zostawić go na parapecie z innymi roślinkami które nie będą zimowane, roślinka została kupiona w tym roku u mnie jeszcze nie była zimowana.

Drugie pytanie to czy torf do roślin owadożernych czyli wiadomo czysty torf z mchu wysokiego Sphagnum 3,5-4,5 Ph czy będzie odpowiednim podłożem dla cefalotusa połączonym z perlitem 2:1 lub 3:1 albo nawet mniej perlitu, chodzi mi żeby przesadzić go z kępką korzeniową i starym podłożem którym rośnie w nieco większą doniczkę już na stałe, nie ruszając starej bryły.

Kępka Ceafalotusa ma rozmiary
- średnica całej kępki ok. 7 cm
- doniczka 8,5 cm
-podłoże teraz czysty torf

Z góry dziękuje za wszystkie rady i odpowiedzi tym postem rozpoczynam swoją pierwszą wypowiedź na forum \o/ . Pozdrawiam wszystkich :D
Załączniki
DSC09320 - Kopia.JPG
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Re: Zimowanie młodej kępki ceValka + podłoże

Postprzez cefars » 31 lip 2010 22:20

Cefale w naturalnych warunkach zimują w łagodnych warunkach, więc na zimę wystarczy go położyć na parapecie pod oknem: zimowanie-cephalotusa-t3349.html Co do podłoża- dobre będzie
cefars

Postprzez Tough » 31 lip 2010 22:21

Cefala nie trzeba zimować, a zamiast perlitu wydaje mi się, że lepszy by był piasek zmieszany z torfem 1:2
Tough

Postprzez Vening-Golden » 01 sie 2010 13:46

Dzięki za odpowiedzi ale liczyłem na trochę więcej informacji na temat zimowania i podłoża, czytałem wszystkie tematy na forum o cefalach, a także na innych forach dużo wcześniej niż założyłem nowy temat.

Ok no dobra temat zimowania chyba został już dawno wyczerpany, czyli podsumowując, zimowanie tak w łagodniejszych warunkach czyli od 15c do 20c , mniej podlewania, jak nie zimowane to będzie wolniej rosło...

Co do podłoża , mieszanka torfu i pisaku, piasek pewnie kwarcowy będzie najlepszy? a o jakiej fakturze , grubo ziarnisty?jaka średnica mniej więcej w milimetrach? czy coś jeszcze zalecane będzie do podłoża? Dlaczego raczej perlit nie? A może Torf+piasek+perlit 3:2:0,5 ? Albo jeszcze inaczej, dlaczego się "upieram" przy dodatku perlitu sam nie pamiętam już ale gdzieś czytałem, że dobrze to robi na wszelkie rośliny owadożerne w tym cefalotusy a poza tym mam do wykorzystania dość sporo jego, tofu też ma sporo.

To wszystko od nadmiaru informacji za dużo przeczytałem i za dużo różnych sprzeczności w opisach z różnych for i stron.
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Postprzez szamanka » 01 sie 2010 19:05

Bo tak na prawde nie ma znaczenia w czym go posadzisz, czy bedzie to torf z perlitem czy piaskiem nie ma najmniejszego znaczenia. Ja trzymam w mchu sphagnum i też dobrze rosną.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Vening-Golden » 12 sie 2010 23:49

Pytanko mam jeszcze, jak szybko rośnie Cefalotus? wiem ,że odbiega nieco od tematu zimowania i wiem, że to nie "kapusta" ale w tej kępce co mam nie zauważam żadnych nowych liści bądź dzbanków a kilka liści uschło już i jeden dzbanuszek a nic nowego nie widać chyba albo jest tak małe, że nie dostrzegam tego... Może ktoś porówna to do jakiś roślin owadożernych u mnie najwolniej rosną muchołówki , średnio dzbaneczniki, średnio wolno kapturnice a najszybciej rosiczki... A cefalotus nie zauważam wzrostu, być może się aklimatyzuje i to by była jak na razie jedyna roślina która u mnie się aklimatyzuje jeżeli w ogóle to robi a może on tak wolno rośnie...
Vening-Golden

Postprzez szamanka » 12 sie 2010 23:56

Możesz dać fotkę? Moje rosna cały czas, w tempie chyba podobnym do dzbanków.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Vening-Golden » 13 sie 2010 00:14

Ok jutro zrobię fotkę i wstawię w tej odpowiedzi by nie zaśmiecać, zrobię ją w tej samej pozycji co pierwsza fotka kępki więc i sam może dójże czy coś doszło z liści czy tylko ubyło ...

No i co nic się nie zmienia, mech coraz wyższy i coraz szerzej go a ceVal nic... ani nie zamiera ani nie przybiera... Co on sobie robi jak nic nie robi, jak długo ma zamiar tak sobie nic nie robić? :|
Załączniki
2.JPG
Fotka dodana ja nadal nic nowego nie dostrzegam porównując z pierwszym zdjęciem... poza większym mchem...
Vening-Golden

Postprzez Elazet » 22 paź 2010 22:53

Mój wygląda podobnie,ale rósł cały czas w torfie z piaskiem.Nie pamiętam czy dodałam perlitu.Na wierzchu ma sphagnum,które ożyło i daje mu wilgotność.Właśnie stopniowo zmniejszam ilość wody,chcę aby jednak trochę odpoczął.Stoi obok helci w ganku od pd.w towarzystwie kapturnic i storczyków.
Wiadomo.Niższa temp.,mniej wody.
Może Twój chce odpocząć?
Elazet

Postprzez Vening-Golden » 23 paź 2010 17:12

Jest ok, żyje, i wypuszcza coraz większe dzbanki i liście, i bardzo mało uschło praktycznie teraz od 3 tygodni widzę przyśpieszony rozrost na ilość i na wielkość, tak więc przypasowało mu u mnie, dzięki za zainteresowanie tematem ale trochę już czasu minęło :D , mimo to zamieszczam aktualną fotkę cefalka dla zainteresowanych jak od tamtego czasu wygląda.
Podczas tych kilku miesięcy nie robiłem nic z nim, czyli jest w tym samym podłożu, tej samej dużej doniczce, jedynie niedawno wyskubałem delikatnie mech i uzupełniłem w to miejsce torfem, podlewanie co jakiś czas, nie stoi woda w podstawku i ten sam parapet. Jak widać po fotkach kolorki na pierwszych zdjęciach mizerne i podsychały mu liście i dzbanki, teraz to nie występuje, bardziej żywe kolory i nic nie usycha nawet ze starych, chyba mu w szklarni nie odpowiadało, woli u mnie. <papapa>

Dla lubiących zgadywanki, znajdź wspólne elementy między dwoma ostatnimi zdjęciami, zapewniam ze są takie które się nie zmieniły ;P
Załączniki
DSC09987 - Kopia.JPG
Jak widać podrósł, wy zieleniał, no i brak mchu bo mi przeszkadzał :P
Vening-Golden

Postprzez Elazet » 25 paź 2010 21:34

Brawo,piękny! Mój nie ma jeszcze dużych dzbanków,ale wygląda bardzo dobrze.Cóż,pewnie chodzi o alkimatyzację.No i
mój w porównaniu do wcześniejszej fotki ma więcej liści,a teraz idzie w dzbanki,ale na razie zwolnił.
Ale gratuluję takiego cefalka.
Pozdrówka
Elazet

Powrót do Cefalotus