Zimowanie muchołówek a rosiczki.

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Zimowanie muchołówek a rosiczki.

Postprzez dawinczi52 » 06 gru 2011 12:54

Witam po raz kolejny !
Biorąc rady z wątku: sposob-zimowanie-roslin-t4837.html
I tu pytanie: Czy da się coś zrobić, aby do rosiczek nie leciało zimne powietrze np. tak samo zakryć je folią, lub coś innego, bo tam dla nich jest za zimno. Ostatnio na parę dni przestawiłem rosiczki do kuchni na okno zachodnie, ale znowu dzisiaj przestawiłem do pokoju, bo tam nie było ani trochę światła.
Ps. już nie uchylam prawie w ogóle okna, bo chyba jest zimniej im pod tą folią.
Ps2. I czy zamiast do podstawek wodę mogę wlewać od razu do tej foli ?
Co do 1 zdjęcia: po 2 dniach widać, że woda z podłoża paruje czy to dobrze???
Załączniki
Pomy 002.jpg
Tutaj po 2 dniach widać, że woda z podłoża paruje czy to dobrze???
Pomysł 006.jpg
dawinczi52

Re: Zimowanie muchołówek a rosiczki.

Postprzez allgreen » 07 gru 2011 16:27

Z tego co widzę nie rozumiem co Ty zrobiłeś z tą folią bo wygląda jak ogórki schowane do foli a w zamyślę 'sposób na zimowanie' nie o to chodziło
1.Nie wiem to tego Ci nie powiem, tam powinien być termometr i powinieneś się trzymać temperatur jakie muchołówka powinna mieć podczas zimowania.
2. Można ale lepiej do podstawka lepsza kontrola ilości wody
3.Nie dobrze, mimo załóżmy niskiej temperatury brak ruchu powietrza i wysoka wilgotność to dobre warunki do spleśnienia roślin.

P.s. Raczej źle to zrobiłeś, sprawdź termometrem jakie temperatury uzyskujesz. Dla pewności przyjrzy się temu sposobowi jeszcze raz czy masz rzeczywiście zrobione w taki sposób bo mnie to zupełnie inaczej wygląda a świeże i zimne powietrze raczej nie ma obiegu w tak założonej folii ale może się mylę.
allgreen

Powrót do Ogólnie