Zimowanie a pleśń

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Zimowanie a pleśń

Postprzez fly guy » 13 lis 2007 16:00

Witam,temat ten był już pewnie gdzieś poruszany,ale tutaj chodzi mi o Wasze doświadczenia. Zimuję rośliny drugi rok i w ubiegłym roku jak i w tym mam problem z pleśnią podczas zimowania. To znaczy pleśń pojawia mi się u większości roślin (muchołówki,kapturnice,tłustosze), nie ma znaczenia skąd pochodzą więc odrzucam wersję że wina leży po stronie kiepskiego torfu. Rośliny stoją sobie przy oknie w miejscu gdzie jest dosyć sucho, temperatura wynosi 5-15 st C, przy oknie(plastik) południowo-zachodnim tak, że widmo na pewno mają. Doświetlane nie są. Przelane też raczej nie gdyz staram się to kontrolować i podlewać 2 razy na miesiąc a tłustosze nawet rzadziej. Dodatkowo żeby był przewiew powietrza jest na nie skierowany wentylator taki jak sie czasem umieszcza w łazienkach więc o całkiem niezłej mocy i chodzi 5ha/dobę. Zastanawiam sie-gdzie jest problem? Czy są osoby, którym w ogóle nie pojawia się pleśń w trakcie zimowania? Wkurza mnie to bo wydawało mi się, że już więcej zrobić nie mogę, ale chętnie skorzystam z Waszych porad.
fly guy

Re: Zimowanie a pleśń

Postprzez satariel » 13 lis 2007 18:00

zbierz warstwe wierzchnia torfu i dowal topsinem i powinno pomoc.
satariel

Postprzez Damianus » 13 lis 2007 19:55

Juz od jakiegos czasu zimuje rośliny i plesni nie widać. Od czasu do czasu dla zabezpieczenia stosuję Topsin o mniejszym stężeniu.
Damianus

Postprzez marrom » 13 lis 2007 22:43

Zbyt duża wilgotność w pomieszczeniu w którym zimują rośliny i zbyt wysoka temperatura (musiała by być bliska zero).
Torf w tym przypadku może nie mieć z tym zjawiskiem żadnego związku. Miałem to samo. Kup zestaw kilku preparatów antygrzybicznych na szarą pleśń (np. Topsin, Amistar 250, Biochikol) i nie żałuj. Roztwory takie jak do roślin doniczkowych. Porządne opryski nawet co kilka dni. Moje pleśniały, pryskałem ile wlezie i przeżyły. Innym rozwiązaniem mogło by być znalezienie innego pomieszczenia ale czasem nie mamy żadnej alternatywy.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez fly guy » 15 lis 2007 00:46

Dzięki, marrom myslę że trafiłeś w sedno. Nie z temperaturą bo ta ostatnio spadła do ok 5 st, ale własnie z wilgotnością. Pomieszczenie owe jest przestronne,z dużą ilością okien, ale stoi w nim także ogromna ilosć innych roślin co na pewno wilgotność podnosi. Jednakże jest to jedyne naprawdę sensowne miejsce do zimowania i dlatego myśle, że zastosuję się do wskazówek i będę po prostu pryskał:)
fly guy

Postprzez marrom » 15 lis 2007 23:23

Mam identyczna sytuację. Piwnicę średnio chłodną ale z dużą ilością roślin z ogrodu które zimowane są właśnie w tej piwnicy. Niestety tylko systematyczne wietrzenie pomieszczenia by pomogło. U mnie taka możliwość jest ograniczona więc pozostaje chemia.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez drosera » 16 lis 2007 17:01

Napisałeś że wentylator chodzi 5ha/dobę. Pleśń uwielbia stojące powietrze. Myślę że lepiej gdyby wentylator chodził 24h/dobę. Nie musi nawet bardzo mocno wiać, ważne żeby ciągle był ruch powietrza.
drosera

Postprzez fly guy » 19 lis 2007 00:23

drosera napisał(a):Napisałeś że wentylator chodzi 5ha/dobę. Pleśń uwielbia stojące powietrze. Myślę że lepiej gdyby wentylator chodził 24h/dobę. Nie musi nawet bardzo mocno wiać, ważne żeby ciągle był ruch powietrza.

No coz,on wlasnie bardzo mocno wieje,ale nie ma problemu. Moghe spróbować wydłużyć czas jego pracy i wtedy zobaczymy jakie efekty:)
fly guy

Powrót do Ogólnie