Zimowanie(tak na zaś xD)

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Zimowanie(tak na zaś xD)

Postprzez BlachaSk8 » 21 sie 2009 00:51

Wiem że było już wiele takich tematów ale chciałbym dla pewności.
Tak więc mam następujące gatynki roślin do przezimowania:
-D.intermedia
-D.binata
-D.filiformis
-S.leucophylla
-S.flava
-S.pistacina
-S.hybrid
-D.musicipula green
-D.musicipula red dragon
Myślę że mam odpowiednie miejsca dla nich-jest to nieocieplona altanaka w moim domu. Okna dochodzą do niej od strony wschodniej i południowej. Dochodzi ta sporo światła. Jednak temperatura schodzi tam zima czasani do -5 max. Czy mogę przezimować wymienione powyżej rośliny bez przeszkód w takich warunkach? Jak rozpoznać, że roślna chce wchodzić w stan spoczynku? Słyszałen, że kapturnice można nawet zimować na dworze w czasie poslkich zim więc o nie się najmniej martwie. To będzie moje pierwsze zimowanie dlatego się boję, że niektóre mogą paść, a tego bym nie chciał :/.
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: Zimowanie(tak na zaś xD)

Postprzez Damianus » 21 sie 2009 14:31

D. intermedia, D. filiformis spokojnie wytrzymają. Z D. binata może być problem, chociaż u mnie jednorazowy spadek powyżej -5 wytrzymały. Muchołówki jednak taki spadek odchorowały.
Jeśli chodzi o kapturnice to się nie wypowiadam, bo mam zbyt małe doświadczenie z tą grupą roślin :).
Damianus

Postprzez BlachaSk8 » 21 sie 2009 20:36

A jak rozpoznać to, że chcą wejść w okres spoczynku? Czyli co do muchołówki to możliwe, że może być z nimi kiepsko :/?...
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez Damianus » 21 sie 2009 21:12

Znacznie spowalniają swój wzrost. Wykształcają też liście jesienno-zimowe.
Damianus

Postprzez Zbyszek » 24 sie 2009 10:05

czyli jakie ??
Zbyszek :)
Zbyszek

Postprzez Damianus » 24 sie 2009 11:36

Liście takie zazwyczaj położą się po ziemi, są sercowate, ale to też zależy od kultywaru.
Damianus

Postprzez BlachaSk8 » 24 sie 2009 23:47

A coś czytałem że D.filiformis i D.Binata wykształcają paki przetrwalne. Mógłby mi ktoś powiedzieć jak one wyglądają? I czy one się wykształcą dopiero po obniżce temperatury, czy jak się wykształca to dopiero wtedy wstawiać do zimna?
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez Damianus » 25 sie 2009 15:24

A widziałeś pąki przetrwalne innej rośliny? One wyglądają bardzo podobnie, jeśli nie identycznie. Nie mogę jakoś teraz znaleźć zdjęcia. Jeśli chodzi o D. binata to ona nie wytwarza pąków przetrwalnych, o ile się nie mylę.
Nie trzeba obniżać temperatury żeby pąki przetrwalne się wykształciły. Roślina sama wytworzyje w odpowiednim momencie np. moja D. intermedia już takie pąki wykształciła, D. anglica , D. rotundifolia, D. x obovata, i D.filiformis x intermedia też już gorzej rosną także niedługo też pójdą spać. Normalnie rośnie tylko D. filiformis.
Damianus

Postprzez BlachaSk8 » 27 sie 2009 07:35

no u mnie jedynie tak jakoś słabo rośnie D.intermedia jak na razie. Znaczy chodziło mi o D.filiformis, bo ona też chyba wytwarza paki. Czy to może podobne jest do gemm?
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez Gringo » 28 sie 2009 15:31

Ja raz próbowałem zimować kapturnice (Juthatip Soper i purpurea) na dworze. Wiosną każda wypuściła jeden pogięty liść, a potem padły. Dlatego nie polecam bezpośrednio na mrozie, już lepiej co najmniej je przykryć ;)
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez masiol90 » 28 sie 2009 21:35

do przykrycia polecam agrowłókninę, zdaje egzamin :)
masiol90

Postprzez xszymonx » 03 wrz 2009 22:41

a co powiecie o zimowaniu roślin w szklarni?? trzeba je jakoś dodatkowo zabezpieczać przed zimnem czy szklarnia wystarczy?
xszymonx

Postprzez szamanka » 03 wrz 2009 23:09

Jak chcecie to porobie jutro zdjęcia pąków przetrwalnych i powgrywam w galerię bo u mnie część rosiczek i tłustoszy już zaczyna je wytwarzać.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez forgotten6 » 03 wrz 2009 23:15

Drosera Binata zimuje w temperaturze 5-15*C, choć internauci piszą różnie, ale podobo, taka temperatura jest najbezpieczniejsza.

Pozdrawiam B)
forgotten6

Postprzez cefars » 04 paź 2009 13:20

powiedzcie mi co się stanie jeśli moje rośliny będą zimowały w temperaturze 13 - 15 stopni ale bez dostępu światła. Moja piwnica nie ma okien i boję sie ze przez to mi padną. proszę o odpowiedź
cefars

Następna strona

Powrót do Ogólnie