Zimowanie-złe warunki

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Zimowanie-złe warunki

Postprzez dusiowa » 08 lis 2011 18:32

Witam,
2 tygodnie temu muchołówka została przymuszona do zimowania w nieogrzewanej kuchni. O ile 3 dni temu wyglądała słabo, to teraz cała sie przesuszyła. Ograniczyłam jej podlewanie, ale chyba za bardzo, czy to jakiś inny czynnik, jak myslicie?
Załączniki
IMG_0197.JPG
dusiowa

Re: Zimowanie-złe warunki

Postprzez allgreen » 08 lis 2011 18:55

Witam. /; nie wiem czy z tego coś jeszcze będzie. Generalnie za mocno była przesuszona tylko teraz pytanie jak długo?
W czasie zimowania należy ograniczyć podlewanie a nie przesuszać podłoże. Raczej powinno być lekko wilgotne.
Ziemia nie powinna się tak kurczyć -odchodzić od brzegów doniczki co związane jest z nadmiernym ograniczaniem wilgotności.
Ale z bulwy może jeszcze coś będzie. Zobaczmy wypowiedź innych.
allgreen

Postprzez VanDreyer » 08 lis 2011 19:47

Oj, źle to wygląda :( Ja bym zrobił tak ( ponieważ tak wysuszonego torfu już normalnie nie podlejesz) :
1.Wyciągam bryłę torfu z rośliną
2. wsadzam do miski z destylką, deszczówką, RO tak by 2/3 - 3/4 podłoża była pod wodą
3. jak dobrze nasiąknie na podstawkę i jak obcieknie to wylewać wodę z podstawki
4. Poczekać trochę aż torf zrobi się lekko wilgotny ( czyli nie może być błota, a wilgoć ma być wyczuwalna pod palcem))
5. podlewać małymi porcjami. Ja zimujące rośliny w domu i w piwnicy podlewam od góry- tak 1 szklanka na 3-4 rośliny.
Ad 5 nie przywiązuj się do mojego sposobu podlewania. U ciebie może być inaczej ( cieplej i woda szybciej paruje, lub na odwrót :P) więc musisz dostosować to do swoich roślin .

@Down
Liście mi sie wydaje, że padną wszystkie. Teraz ważne jest by bulwa nie padła :(
Ostatnio edytowano 08 lis 2011 20:18 przez VanDreyer, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez Iskra » 08 lis 2011 19:56

Beznadziejnie to wygląda. Nie wiem czy można coś jeszcze ratować w ogóle. Mocno przesuszona a liście wyglądają na "prawie" martwe. Ale spróbować (jak wyżej) nie zaszkodzi :)
Iskra

Postprzez dusiowa » 09 lis 2011 01:23

Czyli przesuszyłam :(
Zrobię tak piszecie. Może coś tam się uda zdziałać.
dusiowa

Powrót do Muchołówka