Po zimowaniu

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Po zimowaniu

Postprzez killer88 » 07 lut 2008 01:10

2 dni temy skończyłem zimować moje rośliny. Chciałbym aby jak najlepiej zaczęły nowy sezon w zwiazku z tym mam pytanie:
czy moge odrazu wstawić je do akwarium z żarówka 23W i temperatura 28 stopni C, czy lepiej nic nie robic i nadal trzymac je na wschodnim oknie aż same zaczna nowy sezon ?
killer88

Re: Po zimowaniu

Postprzez Damianus » 07 lut 2008 01:56

Wstawienie roślin odrazu pod swietlówke i podwyzszona temperatura wywoła u nich szok. O wiele lepiej bedzie jeżeli zamiany warunków nastąpia stopniowo i rośliny same się wybudzą.
Damianus

Postprzez killer88 » 07 lut 2008 18:17

Dzieki za pomoc. Niestety moje rosliny nie wygladaja zbyt lanie więc nie bede ich wkladal do akwarium tylko wezme postawie ja na stole i poswiece na nie kilka godzin. Zarowke zawiesze okolo 20 cm nad nimi zeby nie zwiekszac im zbytnio temperatury. Moze to im troche pomoze.
killer88

Postprzez DuDi » 07 lut 2008 20:25

Pewnie zrobisz jak uwazasz ale ja radze ci zostawić je w spokoju postaw je na parapecie same dojdą do siebie :)
Obrazek

Obrazek
DuDi

Postprzez Miki » 07 lut 2008 22:02

Proponuje stopniowe "powiększanie" ilości dostarczanego do niej światła, i powinna być ok, jeśli torf jest słabej jakosci to polecam przesadzić, to często pomaga.Można jeszcze dorzucić kilka ziarenek osmocote, to roslince bedzie łatwiej wrócić do formy :)
Miki

Powrót do Ogólnie