zimuje czy nie żyje?

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

zimuje czy nie żyje?

Postprzez sivuha » 05 lis 2011 01:00

pytanie odnośnie sarracenii flava. Była kupiona w lipcu w liroyu i merlinie. Początkowo trzymałam ją na południoym parapecie, niestety byłam zmuszona przestawić ją do mini szklarni (jeszcze wtedy dodatkowo padł halogen, który utrzymuje ciepło w szklarence) wtedy temp. wynosiła 16-19 stopni, był koniec sierpnia (no, le akurat taka była temp u mnie w domu...- remont) efekt- wszystkie liście padły, nie został ani jeden. Od tego czasu zastanawiam się- czy przez to całe zamieszanie z remontem i tą szklarenką- weszła w stan spoczynku (w co wątpię) czy po prostu zwyczajnie padła?
Dziś przy okazji przeglądu roślin postanowiłam rozdłubać ziemię w doniczce i zobaczyć, jak wygląda bulwa i korzenie. O bulwie za wiele nie powiem, bo jej nie dostrzegłam, z to korzenie są w dobrym stanie- długie, brązowe i solidne. Jest ich cała plątanina.

Pytanie- można coś z tym zrobić, żeby odbiło? Bo szczerze, wolę się pomęczyć z tą sztuką niż jechać 150km do poznania po kolejną. Da się ją jakoś uratować, skoro korzenie są ok?
sivuha

Re: zimuje czy nie żyje?

Postprzez VanDreyer » 05 lis 2011 01:04

Jeśli przy bulwie ( lub tam gdzie powinna być) widać coś zielonego to powinna odbić, jednak trudno powiedzieć kiedy- możliwe że sobie odpoczywa a na wiosnę zacznie znów wypuszczać liście.
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez owadozer » 05 lis 2011 21:46

u mnie też się tak stało, trzymałem ją jak zawsze w szklarni ale potem straciła liście :/

Pozdrawiam
mam rośliny na wymianę, w sprawie zainteresowania pisać na gg 25785204
owadozer

Postprzez szamanka » 07 lis 2011 14:23

Jesli liście przy kłączu są jędrne i białawe, czerwone, zółtawe lub zielone ale jędrne to zyje, jeśli kłącze przy stożku wzrostu było brązowe i ciapowate to nie zyje, prawodopodobnie z powodu jakiegoś grzyba.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Kapturnica