Zmarniala tina

Forum owadożerów o pięknych kwiatach

Zmarniala tina

Postprzez evulFarmer » 04 mar 2010 13:31

Witam,
moja tina przez ostatnie poltora tyg bardzo zmarniala.. Myslalem ze jest to moze spowodowane podwojnym kwitnieniem lecz teraz zauwazylem ze przy stozku [jesli tak to moge nazwac] czernieje i w ogole jakos bardzo dziwnie wyglada. Ponizej zamieszczam zdjecia. Prosze o odpowiedz czy juz mam sie jej pozbyc czy moze jednak jakos da sie ja uratowac.
Załączniki
P3040003.JPG
(97.21 KiB) Pobrane 181 razy
P3040002.JPG
(76.61 KiB) Pobrane 181 razy
Obrazek
The way how the world should look like for me =)
evulFarmer

Re: Zmarniala tina

Postprzez Tough » 04 mar 2010 15:16

Wydaje mi się, że ją przelałeś i zaczęła od środka gnić, więc o ile się nie mylę nic z niej nie będzie. A kwitnienie to nie ma znaczniejszego wpływu na wygląd rośliny... moje P. emarginata wypuszczają kwiatki jeden za drugim i wyglądają wspaniale oraz nie odbija się to na wzroście.
Jakby ktoś miał nadwyżki roślin/nasion do oddania to proszę pisać, chętnie przyjmę. :)

http://www.owadozery.pl/Tough/lista-roslin.html
Tough
Rysownik

Postprzez BlachaSk8 » 04 mar 2010 16:23

Oderwij z dwa liście lepszej kondycji i połóż na mokry torf- powinny wypuścić nowe tłustosze. ja tak zrobiłem w desperacji z P.'weser' i się udało :)
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez szamanka » 04 mar 2010 17:20

Zdecydowanie za dużo wody, tłustosze tak mają że gniją od środka przy przelewaniu.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Ursus » 05 mar 2010 14:07

możesz spróbować przesuszyć podłoże albo przeniesć do inne j doniczki ale wątpię by to cos dało.
... And Justice for all
Ursus

Postprzez Matrix » 05 mar 2010 15:12

To nic nie da. W tej sytuacji pozostaje jedynie porobienie sadzonek liściowych.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix
Redaktor

Powrót do Tłustosz