zmiana wilgotności

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

zmiana wilgotności

Postprzez adamek_17 » 19 mar 2011 00:15

Witajcie

Mam zamiar rozdać młode sadzonki dzbaneczników moim znajomym. Ogólnie to wszystkie moje dzbaneczniki trzymam w terrarium. Nie odbiłoby się na ich zdrowiu jeśliby dostały znaczącego spadku wilgotności ? Nie mówię tu o dzbankach które muszą mieć większą wilgotność, tylko dzbaneczniki które mogą rosnąć w warunkach parapetowych typu np. hookeriana. Wiem, że roślina będzie musiała za klimatyzować się do nowych warunków - w tym przypadku za pewnie może długo to trwać

Generalnie chodzi mi o to, czy młoda hookeriana przeżyłaby taki drastyczny spadek wilgotności .
adamek_17

Re: zmiana wilgotności

Postprzez szamanka » 19 mar 2011 00:18

Tzn jak drastyczny?

Ze 100% do 40-50% z marszu nie radziłabym przenosić, aczkolwiek nie kazdy w terra ma 100%.

No i jak młoda hookeriana, ukorzeniona, nieukorzeniona?
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez adamek_17 » 19 mar 2011 00:19

w moim terrarium jest 70 - 80 %. Nie wiem do końca ile mogło być na parapecie. Sadzonki są ukorzenione
adamek_17

Postprzez hddk » 19 mar 2011 00:26

Akurat u mnie hookeriana na parapecie w ogóle nie rosła, dopiero w terrarium odżyła :)

Miesiąc-dwa aklimatyzacji to moim zdaniem minimum... zrosić, nakryć workiem foliowym i co tydzień-dwa robić więcej dziurek w tymże worku...
hddk

Postprzez adamek_17 » 19 mar 2011 00:46

ok dzięki.

Także spróbuję przed wręczeniem roślinek - przystosować je do mniejszej wilgotności. Tak myślałem, że bez tego się nie obejdzie :) Już miałem do czynienia z rosiczkami , capensis mi cały obumarł praktycznie, ale już wziął się w garść i aktywnie rośnie :)
adamek_17

Powrót do Dzbanecznik