Zniekształcona pułapka

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Zniekształcona pułapka

Postprzez SnaKe » 21 sie 2011 19:01

Moja muchołówka wypuściła dziwnie zniekształconą pułapkę
DSC00329.JPG

Czy moją roślinę zaatakowały jakieś robale? A może grzyb? Czy jednak to nic strasznego? Dodam jeszcze że muchołówka bardzo spowolniła swój wzrost ;( ;( ;(
Dobra dopiszę jak się nią opiekuje.
Stoi całą dobę na dworze, do południowej strony. Podlewam ją codziennie wodą przegotowaną poprzez podsiąkanie. Jest to muchołówka "Regular Form". Liście wcale nie są takie długie.
DSC00273.JPG
Ostatnio edytowano 21 sie 2011 20:52 przez SnaKe, łącznie edytowano 1 raz
SnaKe

Re: Zniekształcona pułapka

Postprzez VanDreyer » 21 sie 2011 20:11

Człowieku, jak masz jakiś problem z rośliną to dopisz te kilka zdań o tym jak je podlewasz, gdzie trzymasz. spokojnie tobie palce nie odpadną a innym to ułatwi pracę. Dodatkowo napisz jaki to kultywar. Ja jedynie co mogę stwierdzić to to że ma mało światła bo liście są cienkie i długie(fakt inne kultywary tylko takie wypuszczają, ale tu jeden liść jest taki krótki i szeroki, że tak powiem normalny pewno jeden w tych które były na początku) . Proszę więc jeszcze raz, napisz jak o nią "dbasz" to powiemy co zrobić :)
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez szamanka » 21 sie 2011 20:35

Jak podlewasz ją?
Mi się wygląd stożka wzrostu nie podoba.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez VanDreyer » 21 sie 2011 21:03

Nigdy kranówą nawet przegotowaną. Jeśli to jest normalna forma to liście są za długie, ale jedno nie daje mi spokoju liście rosną do góry? Skąd ją masz czy wiesz jak ją "stworzono"? Bo ja jednak myślę że to nie typical, typical tworzy przyziemną roślinę, a liście są krótkie ( o ile się o nią dba).
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez szamanka » 21 sie 2011 21:08

Jak dla mnie lejesz troche za duzo wody ilościowo i jest przelana.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez SnaKe » 21 sie 2011 21:27

VanDreyer napisał(a):Nigdy kranówą nawet przegotowaną. Jeśli to jest normalna forma to liście są za długie, ale jedno nie daje mi spokoju liście rosną do góry? Skąd ją masz czy wiesz jak ją "stworzono"? Bo ja jednak myślę że to nie typical, typical tworzy przyziemną roślinę, a liście są krótkie ( o ile się o nią dba).

Też nie wiem dlaczego rosną do góry. Jednak potem opadają na ziemię i są już normalnie. Nie wiem jak ją "stworzono". Rośnie dobrze tylko ta dziwna pułapka mnie zaniepokoiła
SnaKe

Postprzez taurusvg2 » 21 sie 2011 21:56

Zmień tą wodę na destylowaną lub deszczówkę i rzadziej podlewaj.
taurusvg2

Postprzez VanDreyer » 21 sie 2011 22:23

Lej 1-2 cm wody (dla domiczki 7cm na wysokość) jak wypije rób dzień przerwy i potem znowu, jednak pamiętaj, że to zależy od wysokości domiczki.
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez Iskra » 21 sie 2011 22:33

Jak dla mnie to pułapka rośnie normalnie. Też takie zjawisko "skręcenia" czasem mam ale potem wyrasta duża, zdrowa, niezniekształcona pułapka :)
Myślę, że trochę za mała doniczka i może się nie mieścić, ale z przesadzaniem polecam poczekać do końca okresu spoczynku.
Za dużo podlewasz.
Iskra

Postprzez SnaKe » 22 sie 2011 10:28

VanDreyer napisał(a):Lej 1-2 cm wody (dla domiczki 7cm na wysokość) jak wypije rób dzień przerwy i potem znowu, jednak pamiętaj, że to zależy od wysokości domiczki.

ale ile tej przerwy 12 godzin cz 24?
SnaKe

Postprzez VanDreyer » 22 sie 2011 10:37

Normalnie 24, ale w wyjątkowe upały to tak nawet po 10h. Teraz dobrze by było jakbyś 1-2 dni nie podlewał, muchołówka to nie rosiczka( nie lubi błota) wystarczy jej stale wilgotne podłoże. A tak w ogóle to rośnie w samym torfie czy torfie z perlitem?
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez szamanka » 22 sie 2011 12:41

Jak dla mnie 2cm to bardzo dużo na taką doniczkę, 1 w zupełności wystarczy, zwłaszcza teraz.

Ile zrobisz przerwy miedzy podlewaniem tyle będzie, jak wyjdzie 48h też będzie dobrze, byleby podłoże na pieprz nie wyschło.
szamanka
Administratorka

Postprzez SnaKe » 22 sie 2011 13:19

VanDreyer napisał(a):Normalnie 24, ale w wyjątkowe upały to tak nawet po 10h. Teraz dobrze by było jakbyś 1-2 dni nie podlewał, muchołówka to nie rosiczka( nie lubi błota) wystarczy jej stale wilgotne podłoże. A tak w ogóle to rośnie w samym torfie czy torfie z perlitem?

Muchołówka rośnie w torfie z piaskiem
SnaKe

Postprzez natalia.t92 » 22 sie 2011 13:23

Ja swoim muchołówkom nigdy nie zostawiam wody w podstawkach. Ba, nie zostawiam im nawet podstawek! I jakoś nie widzę, żeby z tego powodu były nieszczęśliwe.

Jeśli trzymasz roślinkę w domu, to nalewaj wody do podstawki, niech torf nasiąknie ile może, nadmiar wody odlej. I tak co dwa dni myślę będzie akurat.
natalia.t92

Powrót do Muchołówka