żółknące liście

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

żółknące liście

Postprzez manys » 27 sty 2011 22:39

Mojej Ventracie zaczęło naraz żółknąć 6 liści. Czym to może być spowodowane??
manys

Re: żółknące liście

Postprzez cefars » 28 sty 2011 13:20

znaczy że albo się aklimatyzuje albo dorasta powoli zamieniając się w pnącze
cefars

Postprzez manys » 28 sty 2011 14:23

aklimatyzacja odpada, mam go od prawie roku, chyba przechodzi jednak w fazę pnącza, bo jakoś dziwnie zaczęły mu się zalążki zawijać
manys

Postprzez Twargor » 28 sty 2011 22:01

Najlepiej wrzuć jakieś zdjęcia i opisz warunki w jakich trzymasz roślinę. Cefars, podaj mi źródło, w którym przeczytałeś, że usychanie rośliny powiązane jest z jej dorastaniem i przechodzeniem w fazę pnącza.
Twargor

Postprzez cefars » 29 sty 2011 13:33

np. na tym forum w tym temacie (wszyscy są zgodni z moją tezą) usychajacy-stozek-wzrostu-t3156.html#p23820 A po co ci dowody?; jak wiem to wiem
cefars

Postprzez Twargor » 29 sty 2011 14:15

Fakt, że łodyga drewnieje wcale nie musi oznaczać, że roślina wchodzi w fazę pnącza, a tym bardziej nie ma to żadnego powiązania ze zmasowanym żółknięciem liści. W żadnym wypadku nie można zdrewnienia łodygi odbierać jako jednoznacznego sygnału, że dzbanecznik przechodzi w fazę pnącza. Sam osobiście mam co najmniej 10 dzbanków, które przy wysokości ok 5-10cm mają już zdrewniałą łodygę i nawet nie przyszło mi do głowy, żeby stwierdzić, że one lada chwila staną się pnączem. To, że roślinie usycha nagle kilka liści też nie odbierałbym jako oznaki dorastania.
Poza tym w podanym przez Ciebie temacie nie ma nawet słowa, że ten dzbanecznik przechodzi w fazę pnącza, więc nie wiem z czego to wnioskujesz. U dzbanecznika, który zamienia się w pnącze następują pewne zmiany: wydłużenie międzywięźli (nawet do 10cm - nie mówię tu o zwykłym niedoświetleniu rośliny), liście są nieco mniejsze od tych, które pojawiały się przed przemianą w pnącze, a wąsy dzbanków zawijają się (oczywiście zdrewnienie łodygi też najczęściej występuje).
Natomiast Twój wniosek, że dzbanecznik przechodzi w fazę pnącza, nie wiedząc nawet jak duża jest roślina, w jakich warunkach rośnie itp, a wiedząc jedynie, że roślinie usycha jednocześnie 6 liści jest co najmniej śmieszny.
Twargor

Postprzez cefars » 29 sty 2011 16:07

manys napisał(a):aklimatyzacja odpada, mam go od prawie roku

łatwo zatem wywnioskować iż ten osobnik w tak stosunkowo długim jak na ventratę czasie staje się już dojrzałym pnączowatym dzbanecznikiem, dodam jeszcze że tenże użytkownik oznajmił że żółknie mu kilka liści (znak drewnienia łodygi jak na pnączowatego dzbanka przystało); zatem wystarczy logicznie pomyśleć aby dojść do wniosku bądź przypuszczenia iż prawdopodobnie ten dzbanek dorasta.
Twargor napisał(a):Fakt, że łodyga drewnieje wcale nie musi oznaczać, że roślina wchodzi w fazę pnącza, a tym bardziej nie ma to żadnego powiązania ze zmasowanym żółknięciem liści

w tym przypadku drewniejąca łodyga oznacza że ten dzbanek wchodzi w fazę pnącza (powyższe argumenty=dowód)
Twargor napisał(a):a tym bardziej nie ma to żadnego powiązania ze zmasowanym żółknięciem liści

to jak wyjaśnić fakt iż mojemu koledze któremu dałem roczną ventratę- po jakimś czasie zżułkło kilka dolnych liści na raz, zamieniając stożek w drewno, a pozotałe górne zaczęły rosnąć w coraz to większych odległościach na stożku?
lub jak wyjaśnić fakt że wszystkie zdjęcia dorosłych dzbaneczników (pnącze przynajmniej 1,5m) mają zdrewniałą łodygę?
Ostatnio edytowano 29 sty 2011 20:45 przez cefars, łącznie edytowano 1 raz
cefars

Postprzez Twargor » 29 sty 2011 19:36

Pozostawię to bez komentarza, bo boję się, że jak zaczniesz więcej pisać, to ktoś weźmie te brednie na serio...
Twargor

Postprzez cefars » 29 sty 2011 20:02

Twój powyższy post to już czyste CHAMSTWO........ Inteligenty człowiek powinien mądrze argumentować swoje wypowiedzi. Jak widać mój poprzedni post składał się ze zbyt długich zdań złożonych byś mógł go zrozumieć- stąd brak kontrargumentów. Sam podjudzasz do rozmowy a potem wyśmiewasz.
Zauważyłem że sporo twoich postów to nic innego jak celowa prowokacja użytkowników do kłótni. Wymądrzaniem się i cynicznym podejściem względem forumowiczów nic nie wskórasz. Zamiast robić sobie kolejnego wroga, zajmij się rozwijaniem cechy osobowości zwanej ASERTYWNOŚCIĄ.
cefars

Postprzez jan » 29 sty 2011 20:59

Obrazek
Ten temat jest ukierunkowany w nieodpowiednią strone, zamykam.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez szamanka » 29 sty 2011 23:09

Pragnę tylko sprostować kilka stwierdzeń które padły przy okazji tej przepychanki.

So sty 29, 2011 19:16 cefars witam was, wpadłem dzisiaj w konflikt z niejakim użytkownikiem Twargor, dokładniej chodzi o to że wyśmiał mnie iż twierdzę że naturalną sprawą jest drewnienie stożka wzrostu u dorosłych dzbaneczników, z tego względu proszę o wasze opinie na ten temat w tym wątku: zolknace-liscie-t4224.html

Jak wiadomo jeśli już łodyga dzbanecznika drewnieje to od dołu, drewnienie stożka wzrostu jest oczywistą nieprawdą.
W związku z tym chyba nie ma wątpliwości, że uzytkownik cefars nie ma zbyt wielkiego pojęcia w temacie o którym pisze.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Dzbanecznik