D. zonaria D.lasiantha

Forum poświęcone rosiczkom

D. zonaria D.lasiantha

Postprzez Szuruburu » 23 cze 2011 10:56

Witam
Od już jakiegoś czasu poszukuje nasion bądz sadzonek D. zonaria i D. lasiantha jak narazie bez rezultatu chciałam sie zapytać czy jest ktoś na forum kto hoduje te gatunki i czy mógłby mi poradzić gdzie je zdobyć i czy jest wogóle sens szukania gdzyż dopiero co zaczynam swoją przygodę z tego typu roślinami:)
Szuruburu

Re: D. zonaria D.lasiantha

Postprzez owadozer » 23 cze 2011 11:26

jeśli można to ja również zadam parę pytan co do d. zonarii,
ile h musi miec dziennie światła ?
gdzie ją hodowac w paludarium czy na parapecie ??
mam rośliny na wymianę, w sprawie zainteresowania pisać na gg 25785204
owadozer

Postprzez Tough » 23 cze 2011 13:50

D. zonaria jest niezwykle rzadka w hodowli, D. lasiantha trochę mniej, ale również. Obie są australijskimi rosiczkami, które nie mogą mieć temperatury powyżej 25* w trakcie wzrostu (powyżej 25* wchodzą w stan spoczynku), także trudno im zapewnić odpowiednie warunki. Wskazówki co do hodowli znajdziecie na portalu gdzie są ich opisy.
Te gatunki nie są na pewno dla początkujących, tylko dla doświadczonych hodowców, zwłaszcza D. zonaria.
Tough

Postprzez Szuruburu » 23 cze 2011 14:20

Aha czyli nie ma teraz sensu wogole ich szukać... troche szkoda bo to naprawde ładne roślinki
A tak wogóle to jaka jest możliwośc "dotarcia" do sadzonek bo przeszukałam połowe sklepów internetowych w europie i nie ma...po forach szukac??
Szuruburu

Postprzez Tough » 23 cze 2011 14:31

Myślę, że zonarię dostaniesz tylko drugą wymiany z hodowcą i to za coś równie rzadkiego, a lasianthę może da się już kupić.
Tough

Postprzez szamanka » 27 cze 2011 12:21

Daruj sobie szukanie bo nie przeżyją u ciebie miesiąca zapewne.
Najpierw pomysl czy jesteś w stanie zapewnic odpowiednie warunki a potem szukaj roślin do kupienia, nie na odwrót. Warto najpierw także pohodowac coś prostszego, żeby wyczuć rośliny.

Jesli jednak upierasz sie przy swoim pomysle to radze przygotować sporo kasy, te gatunki nie będą kosztowały 10 zł, juz prędzej 10x więcej.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Rosiczka