Zoophagus insidians i Arthrobotrys oligospora

Zoophagus insidians i Arthrobotrys oligospora

Postprzez jkuba » 06 sie 2010 19:51

:) Zoophagus insidians i Arthrobotrys oligospora: na pewnej stronie jako "grzyby owadożerne". Nigdzie nie ma informacji na ich temat. Może te gatunki mają polską nazwę? :| Nie wiem czy sens miało wprowadzenie tego tematu do tego działu ale po prostu chciałem się zapytać :)
jkuba

Re: Zoophagus insidians i Arthrobotrys oligospora

Postprzez szamanka » 06 sie 2010 20:10

Grzyby to nie rośliny :) I w przypadku grzybów lepszym określeniem będzie grzyby drapieżne.
Nie sądzę aby miały jakieś polskie nazwy, nawet większość roślin owadożernych ich tak de facto nie ma.

Jeśli szukasz czegokolwiek to jutro mogę zeskanować stronę z książki w której jest narysowany schemat jak działa taki grzyb.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Ursus » 07 sie 2010 09:36

wrzuć bo też zawsze chciałem zobaczyć coś takiego. a znasz może kogos kto to ma?
... And Justice for all
Ursus

Postprzez szamanka » 07 sie 2010 09:45

To są grzyby które ogląda sie pod mikroskopem, nie sądzę by ktos je hodował.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Tough » 07 sie 2010 10:30

http://www.google.pl/images?hl=pl&gbv=2 ... 80&bih=675

Na zdjęciach i rysunkach masz pokazane takie pierścionki. Kiedy małe stworzenie jak nicień podrażni ten pierścionek (przedostając się przez niego), pierścionek się zaciska. :)
Tough

Postprzez Ursus » 07 sie 2010 12:25

no jak to działa to wiem ale nie wiedziałem że to takie małe ;]. ciekawe
... And Justice for all
Ursus

Postprzez marrom » 07 sie 2010 13:14

Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez jkuba » 12 sie 2010 09:27

Aha więc to "coś" takiego...fajnie to wygląda, ja niestety nie mam zdjęć, no i dzięki bardzo za informację! ^_^
"Przyroda skrywa swoje tajemnice, ponieważ jest wyniosła, a nie dlatego, że chce nas wywieść w pole" -A.Einstein
jkuba

Postprzez Ursus » 12 sie 2010 10:47

zobaczcie na tej stronie. z niej wynika że drapieżnymi grzybami nie sa tylko te mikroskopijne ale i te większe jak np. boczniak ;)
http://lasy-oliwskie.info.pl/drapiezne.htm
... And Justice for all
Ursus

Postprzez szamanka » 12 sie 2010 11:22

Wiesz Ursus, owocniki a normalne strzępki to troche inna para kaloszy. Niteczki liniowo ułożonych komórek czyli strzępki to podstawowa część ciała wszystkich grzybów, owocniki, czyli to co masz szanse zobaczyć - kapelusze, huby, purchawki to odpowiednik roślinnego kwiatostanu.

Oczywiście bazuję na uproszczeniu, bo owocniki to skomplikowane twory ze splecionych strzępek, no ale o tym to juz mozna w podręczniku do biologii doczytać. :)
W każdym razie drapieżne funkcje mają te strzępki wegetatywne, niewidoczne gołym okiem i ukryte w podłożu.
szamanka
Administratorka

Postprzez MiłośnikRosiczek » 26 cze 2011 07:50

Ja jestem zapalonym grzybiarzem i wiem że boczniaki są pyszne ,ale wracając do grzybów to w mojej encyklopedii znalazłem coś o nazwie Dactylaria.Działa na takiej zasadzie o jakiej mowa na początku ,a co ciekawe wytwarza się z niej antybiotyk.
BREAKDANCE
MiłośnikRosiczek

Powrót do Pseudoowadożerne