Zraszanie kapturnic

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

Zraszanie kapturnic

Postprzez satariel » 14 sty 2009 03:44

ok dzięki za odpowiedź. ciężki doniczki szamanka powiadasz :D i co mam do nich nakłaść kamieni :D
satariel

Re: Zraszanie kapturnic

Postprzez Waleń » 14 sty 2009 05:22

chociażby, tylko jakiś obojętnych raczej chemicznie albo takich które z torfem nie reagują (bazalt, odłamki gliny wypalonej/porcelany) szczelnie za silikonowane ciężarki z ołowiu (ale tego to byś i tak musiał napchać dużo a to diabelstwo troszku drogie) no i oczywiście gliniane donice bo same w sobie dają radę, poza tym większe egzemplarze jeśli mają odpowiednio dużą doniczkę to ona jest w sam raz ciężka do nich ;)
"Uczymy się całe życie a i tak umieramy pozostając głupcami"
Obrazek
Obrazek
http://starszyszatan.boo.pl
Waleń

Postprzez Ogi » 09 mar 2009 00:00

Co do zraszania-czytałem gdzieś, że kurz osiadły na roślinach znacząco obniża tempo fotosyntezy. Może choćby z tego powodu co jakiś czas moznaby kapturnicę "obmyć"?
Ogi

Re: sadzenie

Postprzez biolog » 06 kwi 2009 11:18

mam pyt]anie czy kapturnice mozna trzymac w glinianych doniczkach/
biolog

Postprzez szamanka » 06 kwi 2009 11:52

Plastikowe lepsze, gliniane będą ciągle nasiąknięte wodą co może źle na nie wpływać, ale na upartego mozna.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez hddk » 06 kwi 2009 12:20

Z własnego doświadczenia zdecydowanie odradzam gliniane doniczki (przynajmniej te, które nie są emaliowane). Pleśń pojawiła się na nich szybciej, niż się spodziewałem. Torf był czysty, a na ściankach doniczki milutkie futerko do głaskania :D Niepotrzebne ryzyko i zawracanie sobie głowy.
hddk

Powrót do Kapturnica