Zrozmnażanie z pędu po kwitnieniu. Da radę?

Forum poświęcone rosiczkom

Zrozmnażanie z pędu po kwitnieniu. Da radę?

Postprzez Galusz » 13 lip 2011 16:06

Witam,

Jakiś czas temu kupiłem rosiczkę (capensis). Chciałbym sobie ją rozmnożyć lecz nie chcę urywać liści bo jest jeszcze dość młoda i ma ich kilka. Aktualnie wypuściła dość spory pęd który lada dzień wyda kwiaty.

Czytałem dużo o różnych metodach rozmnażania ( z liścia, pędu, nasion), lecz nigdzie tylko nie mogę znaleźć informacji czy można "upiec dwie pieczenie na jednym ogniu". To znaczy zebrać nasiona a potem pęd wykorzystać do dalszego rozmnażania.

Pytam się bo ze wszelakich opisów wynika, że rozmnażanie z liścia/pędu daje dużo lepsze efekty, więc nie wiem czy obciąć pęd już teraz, czy też mogę po kwitnieniu? Czy po kwitnieniu pęd nie będzie już za stary?
Galusz

Re: Zrozmnażanie z pędu po kwitnieniu. Da radę?

Postprzez szamanka » 13 lip 2011 16:21

Nie mozna, zreszta po co? Jak nazbierasz i wysiejesz wszystkie nasiona z pędu będziesz miał kilkaset roslin.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez sivuha » 14 lip 2011 11:27

heh... nie tak dawno też się pytałam o to samo co ty... ale fakt jest faktem- capensisy rozmnażają się z nasion w tempie króliczym i jest ich od cho***y, dodatkowo: często, (u mnie aż za często) młode pędy wyrastają samoistnie od korzenia tak więc nie ma sensu kombinować jeszcze z pędem kwiatowym. :)
sivuha

Postprzez Galusz » 15 lip 2011 13:29

Dzięki za odpowiedzi.

Właśnie pierwsze pąki zaczynają kwitnąć, więc spokojnie poczekam na nasionka. Tymczasem czekam na torf aby ją przesadzić do czegoś większego niż doniczka 5cm. I przy okazji zrobić mój pierwszy zasiew. :)

Jeszcze jedno (poza tematem)
Nie mam owocówek, a roślina sama sobie złapała dwie tłustawe muchy. I teraz pytanie:
Czy rosiczka traci liście z zawiniętymi owadami? Czy może kiedyś one się rozwiną?
Galusz

Postprzez sivuha » 15 lip 2011 19:16

jeśli są to spore muchy i ilość składników odżywczych dla rośliny będzie w nich spora to liść zacznie umierać. Ale to naturalna kolej rzeczy, złapane przez roślinę owady pobudzają roślinę do szybszego wzrostu, więc szybko pojawią się nowe owadożerne liście.
sivuha

Powrót do Rosiczka