Zwiększenie stężenia CO2 wokół roślin - próbował ktoś?

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Zwiększenie stężenia CO2 wokół roślin - próbował ktoś?

Postprzez neo_s » 28 lis 2010 01:44

Jak w temacie. Na forach akwarystycznych pełno jest sposobów na wzbogacenie wody w CO2 dla zdrowia roślin. Część z nich łatwo zaaranżować tak aby zwiększyć stężenie CO2 w powietrzu. Próbował ktoś z owadożerami/roślinami doniczkowymi, jakieś efekty?
neo_s

Re: Zwiększenie stężenia CO2 wokół roślin - próbował ktoś?

Postprzez szamanka » 28 lis 2010 01:59

Nie próbowałam, natomiast fizjologia roślin mówi że efekt będzie, ale tylko do pewnego stężenia, nie może być zbyt wysokie.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez moof » 29 lis 2010 16:51

Parę lat temu probował ktoś na r-o, zamknąl muchołówki w akwarium i było podawane CO2, liście oklapły i pozamykały sie pułapki z tego co pamiętam. Być moze bylo zbyt duże stężenie CO2, w każdym razie efekty były mizerne. Co do innych owadozerow to podejrzewam że wszelkie wodne pływacze/aldrowanda zareagowałyby pozytywnie podobnie jak zwykłe akwariowe rośliny.
moof
Redaktor

Postprzez szamanka » 29 lis 2010 22:50

Sądzę ze u roślin wodnych efekty tak samo zależą od stężenia, CO2 zakwasza wodę co owadożerne generalnie lubią, ale tylko do pewnego stopnia.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Terraria i sprzęt