Zwinięte liście?

Forum owadożerów o pięknych kwiatach

Zwinięte liście?

Postprzez Azureus » 24 mar 2009 23:53

Coś dziwnego dzieje się z moimi tłustoszami tina i essera (chyba tak to sie pisze sorki jak co ), a mianowicie nowe liście gdy wyrastają są od razu skręcone jak gdyby chwyciły jakiegoś owada. Czym to może być spowodowane? Za dużo wody, za mało a może tu o światło chodzi?
Życie jest od lat + 18 ;)
Azureus

Re: Zwinięte liście?

Postprzez szamanka » 25 mar 2009 00:09

Nie chodzi o esserianę czasem? Dysponujesz zdjęciem? Esseriana w rozetce letniej ma naturalnie podwinięte lekko liście, ale same brzegi.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Matrix » 25 mar 2009 00:22

Esseriana to po polsku tłustosz Essera, więc nie zrobił błędu( jeśli jego zamiarem było napisanie nazwy po polsku)
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez Azureus » 25 mar 2009 00:56

Tak właśnie było ;) i są lekko zwinięte tak jak mówisz Szamanka, a z tiną co może być? Tylko teraz nie wiem do końca czy to tina czy mieszanka tiny z esserem :/ Ale mówisz że to normalne bo to tak trochę dziwnie wygląda, końcówki lekko zwinięte ;)
Azureus

Postprzez szamanka » 25 mar 2009 01:04

A masz zdjęcie tej tiny? Bo to moze być np. weser, tez ma w ten sposób podwinięte liście.
Tina ma liscie jak sałata, tylko owadożerne, natomiast weser ma rombowate i brzegi są podwinięte tak jak u esseriany.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Azureus » 25 mar 2009 11:54

Fotek nie mam niestety ale jedna roślinka ma bardziej okrągłe liście, a druga szpiczaste no i są zawinięte w obu przypadkach ;)
Azureus

Postprzez szamanka » 25 mar 2009 16:34

szamanka
Administratorka

Postprzez Azureus » 26 mar 2009 00:51

Coś podobne tylko ten jeden nie ma takich ostrych tych krawędzi znaczy się nie takie szpiczaste ale to jest to ;) dzięki.
Azureus

Powrót do Tłustosz