Zwykła lampka

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Zwykła lampka

Postprzez hirer » 20 cze 2010 21:45

Mam jeszcze dwa pytania.
1. Czy zwykła lampka biurowa (20W) wystarczy na hodowlę jednego lub dwóch dzbaneczników w terrarium?
2. Jaki to miałby być dzbanecznik.

btw. nie proponujcie mi dzbaneczników na parapet :D
Obrazek
hirer

Re: Zwykła lampka

Postprzez szamanka » 21 cze 2010 10:10

Teoretycznie, ale co to za zycie. Dwa, zwykła lampka nie ma odpowiedniego widma światła, spora częśc swiatła idzie więc w gwizdek a nie w koła. Musiałbyś zamówić specjalistyczną żarówke energooszczędną dla roślin, a te są dosyc drogie.

Dzbanki najczęsciej sa trzymane pod 2x lub 3x 18W

Ja jednak odradzam takie terrarium, wydasz na nie kasę bez sensu i g.. z tego będziesz miał, bo żadna roślina pod 20W ci się nie wybarwi, a zdaje mi się marzą ci sie kolorowe dzbany. W tym co planujesz aby były kolorowe będziesz je musiał farbkami malować. O ile jakiś dzbanecznik wogle będzie tam dzbankował.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez tnt112 » 21 cze 2010 12:49

Takie oświetlenie może być zamontowane jako dodatkowe, np. już na zimowe dni kiedy terrarium będzie na południowym oknie będzie dostawało ileś tam światła słonecznego, a na dodatek jeszcze parę godzin będzie doświetlanie takimi żarówkami
Obrazek
tnt112

Postprzez hirer » 21 cze 2010 14:12

Chodzi o to ze chyba nie będę mial terrarium z oświetleniem w pokrywie.
Jesli jednak to tylko z jedna swietlówką. Jaką powinna mieć moc ? Czy 2 x 18w to to samo 36 w czy moze bedzie za mocne?
Obrazek
hirer

Postprzez Jaras » 21 cze 2010 14:49

Skoro tak się upierasz z tym terrarium, ok - twoje pieniądze. Zacznijmy od tego jakie ma mieć wymiary?
Kolejna kwestia oświetlenia. Przy małej ilości światła wątpię że doczekasz się dzbanków. Tak więc podana moc świetlówki niewiele mówi, bo nie podałeś wymiarów samego terra, a to dość ważne.
Obrazek
Jaras

Postprzez hirer » 21 cze 2010 14:54

Terrarium będzie 20 litrowe mniej więcej. Mniej wiecej 350x250x300 mm
Obrazek
hirer

Postprzez Jaras » 21 cze 2010 15:03

No to muszę cię rozczarować...w coś takiego nie ma sensu wkładać dzbanecznika.. Gabarytowo z najtańszych roślin N. hookeriana byłby w sam raz, ale to jest dzbanek który poradzi sobie bez problemu na parapecie, więc koło się zamyka..

Edit: Na coś takiego nie ma sensu kupować świetlówek liniowych. Jedyne co mogę polecić, to świetlówkę kompaktową np. Philips Tornado 865K, lub droższą Megaman o barwie odpowiedniej dla roślin: http://www.allegro.pl/item1058493242_l_ ... w_e27.html
Obrazek
Jaras

Postprzez hirer » 21 cze 2010 15:18

A czy jeżeli dałbym dzbanecznika który daje rade na parapecie do 25l terra i zapewnił mu tam dobre warunki to będzie okazalszy niż na parapecie? Czy może nie będzie różnicy?
Obrazek
hirer

Postprzez Jaras » 21 cze 2010 15:26

Jeśli zapewnisz mu odpowiednią ilość światła, to czemu nie?
Ale jak już wcześniej pisałem, wejdzie tam raczej hookeriana.. Chociaż i ta po pewnym czasie wyrośnie z niego ;)
Ten zbiornik przeznaczyłbym raczej na rosiczki typu adelae, prolifera..na dzbanki zdecydowanie większy.
Obrazek
Jaras

Postprzez szamanka » 21 cze 2010 15:36

Z takim oswietleniem jesli w dodatku nie bedzie miał za bardzo dostępu do światła naturalnego (a wnioskuje ze nie bedzie miał) będzie wyglądał gorzej niż na parapecie.

Terrarium daje ci tylko wilgotność, która ma drugorzedne znaczenie dla prostszych (czyli tańszych) gatunków. Podstawą do dzbankowania i wybarwiania sie jest duża ilość światła.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez hirer » 21 cze 2010 15:39

Światło będzie miał dostarczane. Mam duże okno od południowego-wschodu.
Co do hookeriana itp. to czy idzie gdzieś kupić nasiona? Czy hodowanie od nasion zapobiega aklimatyzacji?
Obrazek
hirer

Postprzez szamanka » 21 cze 2010 15:49

Hodowanie z nasion zapobiega posiadaniu sensownie wyglądającej rośliny na minimum 2-3 lata, a nasiona potrafią kiełkować nawet do roku. Dzbanki to jedne z najbardziej niewdzięcznych roślin do hodowli z nasion jakie znam.

A aklimatyzacji i owszem że zapobiega, ale mimo wszystko aklimatyzacja trwa 10 razy krócej niż hodowla z nasion.

-- Pn cze 21, 2010 17:52 --

Pomijając już fakt że nie jest łatwo uzyskać nasiona i niewiele na tym oszczędzisz.
szamanka
Administratorka

Postprzez Jaras » 21 cze 2010 15:55

Nasiona dzbanków polecane są bardziej doświadczonym hodowcom, więc na początek odradzam. Zresztą nasion tej krzyżówki raczej nie dostaniesz. Młodą sadzonkę powinieneś bez problemu kupić od innych hodowców za parę złotych, więc załóż odpowiedni wątek w dziale "Kupię". Zapytaj również Alberciarza, jego oferta jest tu: rozne-rosliny-miesozerne-podloza-akcesoria-t2143.html
Obrazek
Jaras

Postprzez hirer » 21 cze 2010 15:56

Prosiłbym jeszcze jarasaPMI i szamanke o podanie nr gg i temat można zamknąć
Obrazek
hirer

Powrót do Terraria i sprzęt